Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Προπόνηση το καλοκαίρι: 5 συμβουλές για να την απογειώσετε!

Προπόνηση το καλοκαίρι: 5 συμβουλές για να την απογειώσετε!
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Προπόνηση το καλοκαίρι; To καλοκαίρι είναι η εποχή που όλοι νιώθουμε μια επιθυμία να πάμε κάπου έξω. Σε αντίθεση με τον χειμώνα, το καλοκαίρι, ειδικά για αυτούς που πάνε για προπόνηση στο γυμναστήριο, μπορεί να είναι βασανιστικό. Η αφόρητη ζέστη, ο υπερβολικός ιδρώτας και ο συνεχόμενος, πολύωρος ήλιος κάνουν τις συνθήκες προπόνησης εντελώς δυσάρεστες. Παρακάτω θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για να αυξήσετε την επίδοσή σας στο γυμναστήριο, να μεγιστοποιήσετε την ανάρρωσή σας και να αποτρέψετε την εμφάνιση κάποιου θέματος υγείας (όπως η θερμοπληξία) που μπορεί να προκύψει αν παραμελείτε τις ανάγκες του σώματός σας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

woman running near the sea

ΝΑ ΠΡΟΠΟΝΕΙΣΤΕ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ Ή ΑΡΓΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της ημέρας, η οποία τείνει να είναι υψηλή, και ο έντονος ήλιος είναι κάτι που θέλετε να αποφύγετε. Με το να προπονείστε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνετε πολύ την καρδιά σας, και για αυτό καλό θα είναι να προπονήστε πριν τις 10 το πρωί ή το απόγευμα μετά τις 7:30. Αυτές τις ώρες ο ήλιος και η θερμοκρασία είναι στα χαμηλότερά τους επίπεδα. Εννοείται πως τους μήνες του καλοκαιριού το γυμναστήριό σας ΟΦΕΙΛΕΙ να έχει υψηλό κλιματισμό, δημιουργώντας κατάλληλο περιβάλλον για γυμναστική.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΥΔΑΤΩΜΕΝΟΙ 
myprotein gallon

Το να είστε ενυδατωμένοι αποτελεί σημαντικό κομμάτι του αθλητικού τρόπου ζωής, αλλά το καλοκαίρι, οι ανάγκες σας για νερό και ηλεκτρολύτες είναι αυξημένες. Προτείνουμε να πίνετε 3- 5 λίτρα νερό την ημέρα, ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες (πόσο διψάτε και πόσο πολύ ιδρώνετε). Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό, όπου και να πάτε.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΩΝ

Μια έξυπνη κίνηση είναι να κάνετε χρήση συμπληρωμάτων BCAA, γλουταμίνης και ηλεκτρολυτών, αναμειγνύοντάς τα όλα μαζί με νερό. Θα μείνετε έκπληκτοι πόσο καλύτερα θα νιώθετε όταν προπονείστε. Κατά την εφίδρωση αποβάλλονται μεγάλες ποσότητες μετάλλων, όπως το νάτριο και το κάλιο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία και υποκαλιαιμία αντίστοιχα. Για αυτό και η ενυδάτωσή σας, ειδικά το καλοκαίρι, είναι σοβαρή υπόθεση.

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΡΟΥΤΩΝ

Τα φρούτα δεν είναι μόνο καλή πηγή βιταμινών και φυτοχημικών, αλλά παρέχουν πολύτιμα φυσικά σάκχαρα και κάλιο, τρομερά χρήσιμα για την βελτίωση της επίδοσής σας στο γυμναστήριο. Κουράζεστε και αφυδατώνεστε πολύ εύκολα το καλοκαίρι, οπότε για αυτό είναι μια πολύ έξυπνη κίνηση να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων. Άλλωστε η Ελλάδα, σαν μεσογειακή χώρα, διαθέτει τεράστια ποικιλία αυτών. Η κατανάλωση πολύ λιπαρών φαγητών το καλοκαίρι μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και βαριοί. Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά κρέατα, και προτιμήστε τα λίπη σας να προέρχονται από υγιεινές πηγές, όπως το λάδι καρύδας και το φυστικοβούτυρο.

ΚΑΝΤΕ ΚΡΥΑ ΝΤΟΥΖ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Αυτό όχι μόνο βοηθά στην ανάρρωσή σας, αλλά επίσης στο να ισορροπήσει η θερμοκρασία του σώματός σας από την υπερθέρμανση της προπόνησης. Επιπλέον είναι ένας πολύ καλός τρόπος να νιώσετε ανανεωμένοι και ευδιάθετοι.

 

 

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein