Η γλουταμίνη είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα για κάθε άτομο που γυμνάζεται. Μάθε τι είναι η γλουταμίνη και πως μπορεί να σε βοηθήσει!
Γλουταμίνη : τι είναι και σε τι βοηθάει;
Η γλουταμίνη θεωρείται ένα ημιαπαραίτητο αμινοξύ. Αυτό σημαίνει ότι κάτω υπό φυσιολογικές συνθήκες επαρκείς ποσότητες γλουταμίνης συνθέτονται στο σώμα για να καλύψουν τις απαραίτητες ανάγκες. Για την ακρίβεια το σώμα παράγει 50-120 γρ. την ημέρα. Η γλουταμίνη αποτελεί το προτιμώμενο «καύσιμο» για τα κύτταρα που επενδύουν τον γαστρεντερικό σωλήνα, τα οποία το σώμα ξεφορτώνεται κάθε 3 μέρες και επομένως πρέπει να αντικατασταθούν. Το κύριο «καύσιμο» για αυτήν την διαδικασία είναι η γλουταμίνη.
Εκτός αυτού λειτουργεί σαν μεταφορέας αζώτου, το οποίο συμμετέχει στην παραγωγή άλλων αμινοξέων. Στην πραγματικότητα αποτελεί το πιο άφθονο αμινοξύ στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού αποτελεί συστατικό σύνθεσης του 50% των αμινοξέων του σώματος. Αποτελεί επίσης το 60% των αμινοξέων που περιέχονται ενδομυϊκά. Μεταξύ των πολλών διεργασιών της στο σώμα, συμμετέχει επίσης και στον κύκλο της ουρίας στην οποία μεταβολικά προϊόντα που προκύπτουν από την αποικοδόμηση των αμινοξέων της πρωτεΐνης αποβάλλονται από το σώμα. Επιπλέον βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων αμμωνίας που παράγονται στον οργανισμό, με την περισσευούμενη αμμωνία να μετατρέπεται σε γλουταμίνη. Εκτός αυτού η παρουσία της γλουταμίνης είναι ζωτικής σημασίας στην διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλουταθειόνης, ενός βασικού αντιοξειδωτικού του οργανισμού. Το βασικό που πρέπει να γίνει κατανοητό σχετικά με την γλουταμίνη είναι ότι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο όταν το σώμα βρίσκεται κάτω από στρεσογόνες συνθήκες. Όταν υπάρχει έντονη επιβάρυνση ή στρες από οποιαδήποτε πηγή, ο οργανισμός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει 100% στην παραγωγή της, οπότε τότε θεωρείται «απαραίτητη» (πρέπει να ληφθεί εξωγενώς), εξηγώντας και τον χαρακτηρισμό της ως «ημιαπαραίτητο» αμινοξύ.
Πότε πέφτουν τα αποθέματα της γλουταμίνης;
Τα αποθέματα της γλουταμίνης φαίνεται ότι πέφτουν σημαντικά όταν ο οργανισμός βρίσκεται υπό καταβολικές συνθήκες. Αυτές προκύπτουν μετά από κάποια εγχείρηση ή όταν παρατηρείται κάποια απότομη απώλεια πρωτεΐνης. Ένα τέτοια παράδειγμα είναι τα πολλαπλά εγκαύματα, όπου το 50% των αποθεμάτων της πρωτεΐνης του σώματος μπορεί να χαθεί. Για τον λόγο αυτό, στους ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω εγκαυμάτων παρέχονται ενδοφλέβια μεγάλες ποσότητες γλουταμίνης που μπορεί να φτάσουν και τα 60 γρ. Η γλουταμίνη σταματάει την πρωτεϊνική απώλεια και διατηρεί το άζωτο στα κύτταρα, καθώς επίσης μειώνει τις καταβολικές επιδράσεις της κορτιζόλης και ελαφρώς και της μυοστατίνης, μιας πρωτεΐνης που «μπλοκάρει» την μυϊκή ανάπτυξη.