Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Ταυρίνη | Ιδιότητες και οφέλη

Ταυρίνη | Ιδιότητες και οφέλη
Nίκος Μιχαλόπουλος
Σύμβουλος Fitness - Ειδίκευση στο exercise science6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Nίκος Μιχαλόπουλος

Από την ύπαρξή της σε γενετικό υλικό οργανισμών, μέχρι την εισαγωγή της σε ενεργειακά ποτά και προεξασκητικές φόρμουλες, η ταυρίνη έχει λάβει τόσο ερευνητική όσο και αθλητική προσοχή. Νέα στοιχεία όμως δείχνουν πως ίσως να έχουμε παρερμηνεύσει τις επιδράσεις της. Πάμε να δούμε πιο λεπτομερώς:

Ταυρίνη: Η θεωρία 

Η ταυρίνη συγκαταλέγεται στα μη απαραίτητα αμινοξέα (αυτά δηλαδή που ο οργανισμός παράγει μόνος του). Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι καν αμινοξύ. Πρόκειται για ένα δευτερεύον προϊόν των θειούχων αμινοξέων κυστίνη και μεθειονίνη. Συνεισφέρει στη σταθεροποίηση της κυτταρικής μεμβράνης, αλλά σε ότι αφορά τις αθλητικές επιδόσεις το ερευνητικό ενδιαφέρον έχει προκύψει λόγω συγκεκριμένων επιδράσεων. Σχετικά με την προπόνηση αντοχής, η ταυρίνη έχει φανεί να αυξάνει το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει κανείς σε κόπωση, καθώς και το συνολικό έργο που μπορεί να παράγει κανείς σε μια προπόνηση (work capacity). Κάτι τέτοιο αποδίδεται σε δύο αιτίες: στην ελάττωση του γενετικού τραυματισμού λόγω άσκησης (exercise-induced DNA damage)[1] και στην κανονιστική ρύθμιση στα υγρά και τους ηλεκτρολύτες τους σώματος.[2] Σχετικά με την προπόνηση με βάρη, το ενδιαφέρον στην ταυρίνη εντοπίζεται στην ικανότητα της να κινητοποιεί τα ιόντα ασβεστίου στο σαρκοπλασμικό δίκτυο, κάτι το οποίο έχει φανεί να ενισχύει την σύσπαση σε έρευνες σε ποντίκια. [3]

Ταυρίνη: Η έρευνα

Μια πρόσφατη έρευνα από το University of Western Australia[4] δοκίμασε τις επιδράσεις της ταυρίνης σε in vivo περιβάλλον. 43 υγιείς αθλητές (Αυστραλιανό football, ποδόσφαιρο, κωπηλασία, sprinting), εκ των οποίων οι μισοί κατανάλωναν καθημερινά καφεΐνη, ενώ οι άλλοι μισοί όχι. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ και μετά από λίγη δοκιμή στο μηχάνημα εξέτασης, και μια ώρα αφότου τους χορηγήθηκε ταυρίνη με δόση 40mg/ kg σωματικού βάρους(δηλαδή 3g για έναν άνθρωπο 75kg) δοκίμασαν μέγιστη ισομετρική και μέγιστη ισοκινητική έκταση ποδιών. Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε 1-2 εβδομάδες αργότερα, μόνο που τότε τους χορηγήθηκε placebo. Τα μεγέθη που μετρήθηκαν ήταν 1) μέγιστη ισομετρική ροπή, 2) μέγιστη ισοκινητική ροπή, 3) ρυθμός ανάπτυξης δύναμης(RFD- το πόσο γρήγορα μπορεί κανείς να ασκήσει τη μέγιστη δύναμή του)

Αποτελέσματα

Στην κατάσταση χορήγησης ταυρίνης vs placebo μόνο για τους μη-χρήστες καφεΐνης οι τιμές της μέγιστης ισομετρικής, μέγιστης ισοκινητικής και του ρυθμού ανάπτυξης δύναμης παρουσιάστηκαν ελαττωμένες σε ένα εύρος 4.5% έως και 17.7%, ενώ οι πτώσεις αυτές δεν παρατηρήθηκαν στο γκρουπ χρηστών καφείνης. Αντιθέτως, σε αυτούς η μέγιστη ισχύς αυξήθηκε κατά 5.2%

Τέλος, δεν παρατηρήθηκε καμία παρενέργεια κατά τη χορήγηση ταυρίνης, παρ’ όλα αυτά οι χρήστες καφεϊνης δήλωσαν μια μικρή ελάττωση στην κόπωσή τους μετά τη χορήγηση ταυρίνης.

Τα αποτελέσματα αυτά αρχίζουν και σχηματίζουν μια εικόνα γύρω από την ταυρίνη, η οποία ενδεχομένως είναι διαφορετική από αυτή που είχαμε προηγουμένως. Προηγούμενες μελέτες με μεγαλύτερες δόσεις αναφέρουν καλύτερη ανάρρωση μέσω ελάττωσης του χρόνου που χρειάζεται για να ασκηθεί μέγιστη δύναμη στους δικεφάλους. Άλλες θετικές επιδράσεις ήταν η μειωμένη αίσθηση μυϊκού “πιασίματος”, καθώς και μείωση της συγκέντρωσης του ορού κινάσης της κρεατίνης. Η συγκεκριμένη τιμή αποτελεί μετρική έκφρασης του μυϊκού τραυματισμόυ. [5,6]

Αιτίες

Γιατί όμως η ταυρίνη είχε αρνητικές επιδράσεις στην αθλητική επίδοση, όταν σε in vitro μελέτες συνέβη ακριβώς το αντίθετο; Σε μια απόπειρα να εξηγήσουν το παραπάνω φαινόμενο, οι ερευνητές προχώρησαν στην παράθεση δύο πιθανών αιτιών.

  1. Διαφορετικές μυϊκές επιδράσεις ανάλογα το είδος της μυϊκής σύσπασης. Σε μια μελέτη σε ζώα σχετικά με τις επιδράσεις της ταυρίνης στους λείους(σπλαχνικούς) μύες, φάνηκε πως η δύναμη της σύσπασης επηρρεαζόταν θετικά ή αρνητικά ανάλογα με την αρχική κατάσταση του μυ(σε υψηλή ή χαμηλή συσπαλτικότητα), κάτι που καθορίζεται από τη συγκέντρωση ασβεστίου, καλίου και των ανδρενεργικών ανταγωνιστών ή αγωνιστών. Επομένως,  σε κατάσταση ηρεμίας, ίσως η συσταλτικότητα των ανθρώπινων μυών να είναι υψηλή.
  2. Κεντρικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. (Με τον όρο “κεντρικός” στη νευροφυσιολογία ορίζουμε το κομμάτι του νευρικού συστήματος που αποτελείται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό) Η ταυρίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής[7] και έχει βρεθεί να ρυθμίζει την απελευθέρωση της σεροτονίνης σε in vivo καταστάσεις.[8] Ενδέχεται η ταυρίνη να έχει και άλλες κεντρικές επιδράσεις στο νευρικό σύστημα, οι οποίες να ελάττωσαν τη μυϊκή απόδοση. Προς υπεράσπισην αυτής της θεωρίας, δύο μελέτες παρουσίασαν βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας μετά από χορήγηση καφεϊνης, αλλά μείωση της βελτίωσης αυτής με την παράλληλη χορήγηση ταυρίνης.[9]

Τι να κάνω;

  1. Προτίμησε να μην καταναλώσεις ταυρίνη πριν την προπόνηση. Εάν θες να το κάνεις, ή δεν μπορείς να το αποφύγεις, φρόντισε να τη συνδυάσεις με καφεϊνη ώστε να περιορίσεις τις επιδράσεις της.
  2. Προτίμησε, από την άλλη, να καταναλώσεις επαρκή ποσότητα ταυρίνης μετά την προπόνηση. Μια καλή δοσολογία θα ήταν στο εύρος 40-100mg ανα κιλό σωματικού βάρους. Έτσι θα ενισχύσεις την μυϊκή ανάρρωση και θα είσαι έτοιμος να προπονήσεις την ίδια μυϊκή ομάδα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
  3. Εάν πρόκειται να κόψεις την καφείνη και φοβάσαι για πιθανή πτώση στις επιδόσεις σου, μπορείς τις πρώτες 24 ώρες να χρησιμοποιήσεις την ταυρίνη για να τις κρατήσεις σε προηγούμενα επίπεδα. Δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για διάστημα μεγαλύτερο των 24 ωρών, τουλάχιστον για την ώρα.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Πηγές

  1. Zhang, M., et al., Role of taurine supplementation to prevent exercise-induced oxidative stress in healthy young men. Amino Acids, 2004. 26(2): p. 203-7.
  2. Cuisinier, C., et al., Role of taurine in osmoregulation during endurance exercise. Eur J Appl Physiol, 2002. 87(6): p. 489-95.
  3. Bakker, A.J. and H.M. Berg, Effect of taurine on sarcoplasmic reticulum function and force in skinned fast-twitch skeletal muscle fibres of the rat. J Physiol, 2002. 538(Pt 1): p. 185-94.
  4. Lim, Z.I.X., et al., The Effect of Acute Taurine Ingestion on Human Maximal Voluntary Muscle Contraction. Med Sci Sports Exerc, 2018. 50(2): p. 344-352.
  5. McLeay, Y., S. Stannard, and M. Barnes, The Effect of Taurine on the Recovery from Eccentric Exercise-Induced Muscle Damage in Males. Antioxidants (Basel), 2017. 6(4).
  6. da Silva, L.A., et al., Effects of taurine supplementation following eccentric exercise in young adults. Appl Physiol Nutr Metab, 2014. 39(1): p. 101-4.
  7. Wu, J.Y. and H. Prentice, Role of taurine in the central nervous system. J Biomed Sci, 2010. 17 Suppl 1: p. S1.
  8. Becquet, D., et al., Glutamate, GABA, glycine and taurine modulate serotonin synthesis and release in rostral and caudal rhombencephalic raphe cells in primary cultures. Neurochem Int, 1993. 23(3): p. 269-83.
  9. Peacock, A., F.H. Martin, and A. Carr, Energy drink ingredients. Contribution of caffeine and taurine to performance outcomes. Appetite, 2013. 64: p. 1-4.
Nίκος Μιχαλόπουλος
Σύμβουλος Fitness - Ειδίκευση στο exercise science
Προβολή του προφίλ του Nίκος Μιχαλόπουλος
BIO NIKOS MIXALOPOULOS Ο Νίκος Μιχαλόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ειδικεύεται στην εμβιομηχανική της άσκησης, στο πώς δηλαδή το νευρικό σύστημα, οι τένοντες και οι μυς συνεργάζονται για να επιτευχθεί αθλητικά κινητικά μοτίβα. Ως μέλος του Biomechanics Lab και Physiology Lab του Southampton Solent University, είχε τη δυνατότητα να ερευνήσει ποιες λεπτομέρειες ξεχωρίζουν τους κορυφαίους αθλητές από τους απλούς αθλούμενους. Έχει κλινικές και αθλητικές δημοσιεύσεις τόσο στη βάση παγκοσμίου φήμης ACM όσο και στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Αθλητικών Επιστημών (ICSS) αντίστοιχα. Παραμένει ερευνητικά ενεργός μέχρι και σήμερα με μελέτες που διεξάγονται στα πλαίσια του αθλητισμού και της ανθρώπινης κίνησης κατά τη διάρκεια παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας. Παράλληλα αρθρογραφεί στο Souvlaki Fitness. Eπαγγελματικά, συνεργάζεται με το Ozone Gym στην Πάτρα και παρέχει συμβουλές στο χώρο του fitness. Τα παραπάνω τον καθιστούν ικανό να εξηγήσει με απλό και κατανοητό τρόπο τα συμπεράσματα της βιβλιογραφίας του fitness. Έτσι οι αθλητές γίνονται καλύτεροι και οι προπονητές σοφότεροι. Μπορείτε να βρείτε τον Νίκο στα παρακάτω links: https://twitter.com/nick_themich Τον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να σηκώνει βαριά πράγματα από το έδαφος (227.5 κιλά του χάρισαν την 1η θέση στο 1ο Ποντιακό Κύπελλο, κατηγορία των -74), να διασχίζει πλαγιές και λίμνες με πέδιλα, να τρώει παγωτό και να βρίσκει τρόπους να κάνει την αερόβια λιγότερο βαρετή.
myprotein