Τα μικροσυστατικά στοιχεία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι τα μεταλλικά στοιχεία τα οποία είναι ανόργανα και η δέυτερη κατηγορία είναι οι βιταμίνες που είναι οργανικές. Σε αυτό το άρθρο δεν θα αναλύσω όλα τα μικροσυστατικά στοιχεία τα οποία υπάρχουν όπως και τις ξεχωριστές λειτουργίες τους, αλλά θα αναφέρω τις διάφορες κατηγορίες τους καθώς πιστεύω ότι τα μικροσυστατικά στοιχεία είναι εξίσου σημαντικά με τα μακροθρεπτικά και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μετριέται με ιδιαίτερη προσοχή.
Μικροσυστατικά: Μεταλλικά στοιχεία
Αρχικά τα μεταλλικά στοιχεία είναι τα ανόργανα πράγματα τα οποία βρίσκονται στον περιοδικό πίνακα. Έχουμε τα μακρομεταλλικά στοιχεία, δηλαδή αυτά τα οποία το σώμα μας χρειάζεται σε μεγάλες ποσότητες και τα ιχνοστοιχεία τα οποία αντιθέτως τα χρειαζόμαστε σε μικρότερες ποσότητες.
Στα μακρομεταλλικά στοιχεία συμπεριλαμβάνονται το ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, θείο, νάτριο και μαγνήσιο. Τα άτομα τα οποία έχουν γνώσεις χημείας μπορεί να πρόσεξαν ότι όλα αυτά είναι ηλεκτρολύτες, τα οποία δένονται με την πρόσληψη υγρών και την ισορροπία τους.