Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Το να είσαι vegan σημαίνει ότι είσαι υγιής; | Οι κορυφαίες μελέτες αυτής της εβδομάδας

Το να είσαι vegan σημαίνει ότι είσαι υγιής; | Οι κορυφαίες μελέτες αυτής της εβδομάδας
Evangeline Howarth
Writer and expert3 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

Θέλεις να μένεις ενήμερος για κάθε νέα τάση όσον αφορά την υγεία και την φυσική σου κατάσταση; Η ανάγνωση της τελευταίας επιστημονικής έρευνας είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσεις. Είτε θέλεις να καταρρίψεις μερικούς παλιούς μύθους γυμναστικής είτε να βρεις έναν νέο τρόπο για να τροφοδοτήσεις την προπόνησή σου, έχουμε επιλέξει μερικές πρόσφατες μελέτες για να τις ανακαλύψεις εδώ.

Αυτήν την εβδομάδα, εξετάζουμε το εάν δεν τρως κρέας σε κάνει πιο αδύνατο και πώς πρέπει να τροφοδοτείς τη νέα σου αγάπη για τρέξιμο και ποδηλασία. Ας πάρουμε τις απαντήσεις.

Το να είσαι vegan σημαίνει ότι είσαι πιο υγιής;

Με όλο και περισσότερες διαθέσιμες επιλογές στα σούπερ μάρκετ, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι από εμάς επιλέγουν υποκατάστατα κρέατος. Επιτέλους γίνεται mainstream το να τρώμε λιγότερο κρέας, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί επιστήμονες ζυγίζουν τα οφέλη.

Αυτή η πιο πρόσφατη μελέτη έκανε ακριβώς αυτό - με  9.000 συμμετέχοντες και εξέτασε αν αυτό που τρώμε κάνει τη διαφορά.1 Τα αποτελέσματα ήταν σίγουρα ενδιαφέροντα επίσης. Ανακάλυψαν ότι εκείνοι που δεν κατανάλωναν σχεδόν καθόλου ζωικά προϊόντα είχαν γενικά χαμηλότερο σωματικό βάρος από εκείνους που έκαναν κατανάλωση.

Οι επιστήμονες έχουν υποθέσει ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην κατανάλωση προϊόντων που είναι γενικά χαμηλότερα σε λιπαρά και ζάχαρη. Εν τω μεταξύ, όσοι τρώνε περισσότερα λαχανικά είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν περισσότερες διαιτητικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφούν λιγότερη ενέργεια από τα τρόφιμα που τρώνε.

Η μελέτη έκανε επίσης μερικούς πολύ ενδιαφέροντες ισχυρισμούς σχετικά με τη σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της διατροφής και της προσωπικότητας, ισχυριζόμενοι ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ως επί το πλείστον φυτική διατροφή ήταν πιθανότερο να είναι εσωστρεφείς. Αν υπάρχει σχέση μεταξύ της διατροφής και της προσωπικότητας, τότε αυτό είναι αρκετά συναρπαστικό - θα θέλαμε να δούμε μερικές περαιτέρω μελέτες σχετικά με αυτό.

Μπορεί η μετάβαση στην ποδηλασία να επηρεάσει το περιβάλλον;

Με την κυβέρνηση να μας ενθαρρύνει να πάμε για περπάτημα ή να κάνουμε ποδήλατο αντί να πάμε με το λεωφορείο αυτήν την περίοδο, αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο καλά πράγματα για τον πλανήτη. Ή έτσι θα πίστευες...

Οι ερευνητές σημείωσαν γρήγορα ότι με τη μετάβαση από παθητικές μορφές μεταφοράς όπως αυτοκίνητα και λεωφορεία, σε ενεργές μορφές, θα χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια για να το τροφοδοτήσουμε αυτό. 2 Αυτό σημαίνει περισσότερες εκπομπές αερίων από την παραγωγή τροφίμων.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, οι επιστήμονες έχουν βρει μια λύση που εξακολουθεί να σε βοηθάει να μείνεις ενεργός και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να είναι χαμηλές - μια «δίαιτα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα». Αυτό σημαίνει - το μάντεψες σωστά - μείωση της κατανάλωσης του κρέατος και των επεξεργασμένων τροφίμων και αύξηση κατανάλωσης των λαχανικών, των φρούτων και των οσπρίων.

Οι ερευνητές έχουν πει ότι η ποδηλασία μόλις 1 χιλιομέτρου μπορεί να κάψει μεταξύ 25-40 kcal, οπότε το να κάνεις αυτά τα 5 χλμ. προς και από το σουπερ μαρκετ θα μπορούσε να σε κάνει να χρειάζεσαι μερικές εκατοντάδες επιπλέον θερμίδες φαγητού κάθε μέρα.

Το ερώτημα είναι, θα αλλάξεις αυτή τη μπριζόλα για μια σαλάτα από λάχανο;

Με λίγα λόγια

Αυτή την εβδομάδα σε κάνουμε πραγματικά να επανεξετάσεις τη διατροφή σου - είναι μια χορτοφαγική δίαιτα πολύ καλύτερη για εσένα και για τον πλανήτη; Μας βοήθησε επίσης να αναγνωρίσουμε ότι μια νέα δραστηριότητα, όπως είναι η ποδηλασία ή το περπάτημα σημαίνει ότι θα πρέπει να την τροφοδοτήσεις ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Αυτό που βάζεις στο σώμα σου μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στους στόχους σου. Ό, τι κι αν αποφασίσεις, βεβαιώσου ότι λειτουργεί για τον τρόπο ζωής σου και σε κρατά ευτυχισμένο και υγιή.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

1. Medawar, E., Enzenbach, C., Roehr, S., Villringer, A., Riedel-Heller, S. G., & Witte, A. V. (2020). Less Animal-Based Food, Better Weight Status: Associations of the Restriction of Animal-Based Product Intake with Body-Mass-Index, Depressive Symptoms and Personality in the General PopulationNutrients12(5), 1492.

2. Mizdrak, A., Cobiac, L. J., Cleghorn, C. L., Woodward, A., & Blakely, T. (2020). Fuelling walking and cycling: human powered locomotion is associated with non-negligible greenhouse gas emissionsScientific Reports10(1), 1-6.

Evangeline Howarth
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

Η Evangeline έχει λάβει μέρος σε πολλά ανταγωνιστικά αθλήματα από μικρή ηλικία. Ως πιστοποιημένη καθηγήτρια RYA σκαφών κατανοεί την σημασία της σωστής διατροφής για την τροφοδοσία έντονων αθλημάτων καθώς και αθλημάτων αντοχής. Έχει επίσης εμπειρία στην ομάδα GBR Squads καθώς και έχει πραγματοποιήσει τον ρόλο προπονήτριας στην πρώτημα ομάδα του πανεπιστημίου της.

Στον ελεύθερό της χρόνος, η Evangeline λατρεύεο το τρέξιμο και ιδαιαίτερα τους Μαραθωνίους. Τα σαββατοκύριακα, θα την βρείτε να κάνει θαλάσσια σπορ ή πεζοπορία σε λόφους. Τα αγαπημένα της απογεύματα κάνει HIIT session ή squats και μετά απολαμβάνει πικάντικα γεύματα και αρκετά λαχανικά – μιαμ!

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Evie εδώ.

myprotein