Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Γλουταμίνη | Οφελεί η γλουταμίνη πριν τον ύπνο;

Γλουταμίνη | Οφελεί η γλουταμίνη πριν τον ύπνο;
Katerina Baka
Writer and expert5 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Katerina Baka

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πάρετε γλουταμίνη;

Η γλουταμίνη γίνεται όλο ένα και πιο γνωστό συμπλήρωμα διατροφής για τους λάτρεις του γυμναστηρίου. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τι είναι η γλουταμίνη και πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να την πάρετε, ώστε να μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη που θα έχετε από τη χρήση της.

Τι είναι η γλουταμίνη;

Η γλουταμίνη ή η λ-γλουταμίνη είναι ένα από τα πολλά αμινοξέα που υπάρχουν και αποτελεί ένα δομικό στοιχείο της πρωτεΐνης. Η γλουταμίνη βρίσκεται συνήθως σε μεγάλες ποσότητες, εντός του κυκλοφορικού συστήματος του αίματος και βοηθά στην παραγωγή του αζώτου. Δεδομένου, ότι η γλουταμίνη θεωρείται ένα απαραίτητο αμινοξύ, σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνεται μέσω της καθημερινής μας διατροφής, καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει γλουταμίνη από μόνο του.

Γιατί χρειάζεστε γλουταμίνη;

Όταν ασκούμαστε, το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει και συγχρόνως για να μπορεί να συνεχίζει να ασκείται με την ίδια ένταση που ξεκίνησε. Όταν καταναλώνουμε ενέργεια στην προπόνηση μας, το σώμα μας χρησιμοποιεί γλουταμίνη, για να μπορεί να χτίσει και να αποκαταστήσει το μυϊκό μας σύστημα, κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. Παρόλο, που οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν γλουταμίνη μέσω της καθημερινής τους διατροφή, όμως ειδικά τα άτομα που ασκούνται με βάρη, συνήθως δεν καταναλώνουν την επαρκή ποσότητα γλουταμίνης που χρειάζεται το σώμα τους, για να μεγιστοποιήσει την απόδοση του.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη γλουταμίνης μετά την προπόνηση, είτε από ένα σέικερ πρωτεΐνης είτε από ένα αποκλειστικό συμπλήρωμα γλουταμίνης, αποτρέπει το σώμα μας να κάψει τους μύες του για να βρει την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται, ακόμα και όταν τα επίπεδα του υδατάνθρακα στον οργανισμό μας είναι χαμηλά. Λαμβάνοντας γλουταμίνη πριν ή μετά την προπόνηση, θα αποτρέψετε το σώμα σας να κάψει τους μύες του για να βρει την απαιτούμενη ενέργεια και θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε περισσότερη άπαχη μυϊκή μάζα.

Πότε πρέπει να λαμβάνετε τη γλουταμίνη;

Λαμβάνοντας γλουταμίνη μετά την προπόνηση, συμβάλλετε στην αύξηση της φυσικής HGH, ή αλλιώς ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης μέσα στο σώμα σας. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, επειδή τα υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης αυτής, έχουν ως αποτέλεσμα : :
  • την αύξηση του μυϊκού ιστού
  • τη μείωση του σωματικού λίπους
  • την αύξηση της μεταβολικής δραστηριότητας στο σώμα σας.

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τα επίπεδα της ινσουλίνης μειώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθεί λιγότερη ζάχαρη. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για όσους είναι διαβητικοί, καθώς η διατήρηση των υψηλών επιπέδων του σακχάρου στο αίμα τους, είναι σημαντική για τις καθημερινές λειτουργίες του οργανισμού τους. Εάν είστε διαβητικός και έχετε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τότε πολλά προβλήματα μπορεί να προκύψουν. Η γλουταμίνη είναι ένα πολύ καλό συμπλήρωμα για διαβητικούς και για κάθε άτομο που έχει ευαισθησία στην ινσουλίνη ή παρουσιάζει διάφορες επιπλοκές που διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του χαμηλά.

Πόση γλουταμίνη πρέπει να πάρω την κάθε φορά;

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όσους σκέφτονται να συμπληρώσουν τη διατροφή τους με γλουταμίνη, να καταναλώνουν το αντίστοιχο συμπλήρωμα πριν ή κατά τη διάρκεια ή μετά την προπόνηση τους σε καθημερινή βάση. Τώρα στο ερώτημα “πόσο πολύ γλουταμίνη χρειάζομαι;”, θα εκπλαγείτε όταν καταλάβετε ότι δεν χρειάζεστε πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα.

Ποσότητα γλουταμίνης μετά την προπόνηση

Οποιαδήποτε ποσότητα μεταξύ 2-6 γραμμαρίων γλουταμίνης μετά την προπόνηση, θεωρείται ως μια ιδανική ποσότητα, έτσι ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας να αναπληρώσει την ποσότητα γλουταμίνης, που έχει χαθεί κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Είναι επίσης απολύτως φυσιολογικό, να καταναλώνετε υψηλότερες ποσότητες γλουταμίνης μετά την προπόνηση, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι αν τύχει και καταναλώσετε μια υπερβολικά υψηλή ποσότητα γλουταμίνης, το σώμα σας είτε θα τη χρησιμοποιήσει, είτε πολύ απλά θα χρησιμοποιήσει όση χρειάζεται και την υπόλοιπη θα την αποβάλει. Αυτό σημαίνει, ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γλουταμίνης μετά από μια προπόνηση, καθώς δεν πρόκειται να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες.

Ποσότητα γλουταμίνης πριν και μετά την προπόνηση

Αν θέλετε να καταναλώσετε γλουταμίνη, πριν και μετά την προπόνηση, αυτό θα ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή που μπορούμε να σας προτείνουμε, καθώς θα επωφεληθείτε τα μέγιστα από τη χρήση της. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο και απλά η τυπική κατανάλωση γλουταμίνης μεταξύ 2-6 γραμμάριων μετά την προπόνηση, θα συνεχίζει να είναι μια επαρκής ποσότητα, για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν τη μυϊκή μάζα τους και να αποτρέψουν τη μυϊκή απώλεια μετά την προπόνηση τους, διατηρώντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους σε κανονικά επίπεδα.

Συνοψίζοντας, κάθε φορά που θα έχετε τελειώσει την προπόνηση σας, θα πρέπει να καταναλώσετε 2-6 γραμμάρια γλουταμίνης μέσα στα επόμενα 20 λεπτά. Εάν, αγοράσετε κάποιο συμπλήρωμα γλουταμίνης σε μορφή σκόνης, τότε πολύ εύκολα μπορείτε να το ανακατεύετε μαζί με το αντίστοιχο σέικερ πρωτεΐνης ορού γάλακτος που καταναλώνετε μετά την προπόνηση σας.

Κρατήστε σημειώσεις για το σπίτι

Μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου, ελπίζουμε να έχετε μια καλύτερη ιδέα για το τι είναι η γλουταμίνη και πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από τη χρήση της. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε, πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για να την πάρετε. Μετά την προπόνηση, είναι η καλύτερη στιγμή για να καταναλώσετε τη γλουταμίνη, έτσι ώστε να ενισχύσετε την αποκατάσταση και την ανάπτυξη της μυϊκής σας μάζας. Εάν δεν συμπληρώνετε τη διατροφή σας με γλουταμίνη, τότε θα σας συνιστούσαμε να την δοκιμάσετε και να δείτε από μόνοι σας, αν βοηθάει το σώμα σας να πετύχει τους στόχους που εσείς έχετε θέσει.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Katerina Baka
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Katerina Baka
myprotein