Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

8 Κορυφαίες συμβουλές για το πώς να παραμείνεις ενθουσιώδης στην προπόνησή σου

8 Κορυφαίες συμβουλές για το πώς να παραμείνεις ενθουσιώδης στην προπόνησή σου
Myprotein
Writer and expert7 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Η προπόνηση μπορεί να είναι δύσκολη ακόμη και στις καλύτερες εποχές. Αλλά όταν έχεις πολλά να κάνεις, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παραμείνεις αφοσιωμένος.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να δώσεις ώθηση στον εαυτό σου για προπόνηση ακόμη και όταν δεν έχεις διάθεση.

Δες πώς μπορείς να παραμείνεις σε καλό δρόμο και να πετύχεις τους προπονητικούς σου στόχους όταν καταλαβαίνεις ότι χάνεις το κίνητρο.

Γιατί μπορεί να νιώθεις ότι δεν έχεις κίνητρο για προπόνηση

Πρώτον - δεν πειράζει να χάνεις το κίνητρό σου. Συμβαίνει σχεδόν σε όλους κάποια στιγμή. Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατόν να ξαναβρείς την έμπνευσή σου ακόμα και μετά από ένα μικρό μπλακ αουτ. Το κλειδί είναι να κατανοήσεις το γιατί.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι χάνουν το κίνητρο για προπόνηση. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι η έλλειψη χρόνου ή χρημάτων, η μείωση του ενδιαφέροντος και η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης.

Αυτοί οι λόγοι μπορεί να είναι πραγματικοί ή αντιληπτοί, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να νομίζεις ότι έχεις λιγότερο χρόνο από ό,τι έχεις στην πραγματικότητα, λόγω άλλων υποχρεώσεων που σε απορροφούν.

Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσεις αυτή την έλλειψη κινήτρων είναι απλά να κυριαρχήσεις και να πας στο γυμναστήριο ή να κάνεις κάποια άλλη δραστηριότητα που θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις.

Αν αυτό δεν αποδώσει και η έλλειψη κινήτρων συνεχίζεται, ίσως αξίζει να εξετάσεις το πρόγραμμα προπόνησής σου και να αξιολογήσεις πώς πάει. Μια συνεχής πτώση του ενθουσιασμού σου θα μπορούσε να οφείλεται στην έλλειψη προόδου.

Δεν είναι ασυνήθιστο τα ορατά αποτελέσματα να επιβραδύνονται μετά από μια αρχική έκρηξη - αλλά αυτό μπορεί να μειώσει το κίνητρο ορισμένων ανθρώπων να συνεχίσουν την προπόνησή τους.

Το αντίθετο μπορεί επίσης να ισχύει. Μερικές φορές, όταν φτάνεις σε ένα σημαντικό ορόσημο, μπορεί να μην είσαι σίγουρος για το ποιος θα πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις σε αυτή την περίπτωση είναι να είσαι προετοιμασμένος, με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Δες εδώ:

Προπόνηση

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι και σε επίπεδο fitness

Είτε θέλεις να χάσεις λίπος είτε να χτίσεις μυϊκή μάζα, το να θέτεις SMART στόχους είναι το κλειδί της επιτυχίας. Μάθε περισσότερα εδώ.

4 μήνες πρινΚατά Myprotein

Η προσκόλληση στην ίδια παλιά προπόνηση μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Ακόμη και αν προκαλείς τον εαυτό σου με μεγαλύτερα βάρη, το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά μπορεί να σου φανεί επαναλαμβανόμενο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να δοκιμάζεις νέες κινήσεις ώστε να δώσεις λίγη ποικιλία στην προπονητική σου ρουτίνα.

Άλλες δεσμεύσεις μπορούν επίσης να εμποδίσουν την επιθυμία σου να πας στο γυμναστήριο. Η πραγματική ζωή - οικογένεια, φίλοι, εργασία - μπορεί να καταλαμβάνουν πολύ χρόνο στο πρόγραμμα. Μερικές φορές, μετά από μια κουραστική ή αγχωτική μέρα, το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να πας στο γυμναστήριο. Αυτό είναι κατανοητό, αλλά ίσως αξίζει να κάνεις κάποια μορφή άσκησης για να παραμείνεις σε ένα καλό δρόμο.

Τέλος, η υποστήριξη των φίλων και της οικογένειας δεν πρέπει να υποτιμάται. Η ενθάρρυνση από τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα κίνητρα όταν σου λείπoυν ισχυρά «εσωτερικά κίνητρα».

motivation in the gym

Είναι φυσιολογικό να χάνεις το κίνητρο για γυμναστική;

Η απώλεια κινήτρων είναι απολύτως φυσιολογική, ειδικά όταν πρόκειται για φυσική δραστηριότητα. Όλοι περνούν σκαμπανεβάσματα στη ζωή, και το ίδιο ισχύει και για την προπόνηση.

Επομένως, μην αποκαρδιώνεσαι αν έχεις ένα μικρό κενό και χάσεις μια ή δύο προπονήσεις. Η συνολική σου πρόοδος δεν θα επηρεαστεί από μία μόνο ημέρα ή εβδομάδα προπόνησης, αλλά από την αφοσίωση που δείχνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Απλά πρέπει να είσαι συνεπής και δίκαιος με τον εαυτό σου. Αν τα κίνητρά σου πέφτουν, κάνε ένα βήμα πίσω και σκέψου ποιος μπορεί να είναι ο λόγος. Μετά από αυτό, μπορείς να λάβεις μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με την καλύτερη πορεία δράσης για να επανέλθεις στο σωστό μονοπάτι.

Μπορεί να θέλεις να κάνεις κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, να αλλάξεις τη ρουτίνα σου ή να επανεξετάσεις τους στόχους σου. Αυτές οι περίοδοι περισυλλογής είναι μια πραγματικά πολύτιμη ευκαιρία να κάνεις έναν απολογισμό και να αλλάξεις τα πράγματα, αν χρειάζεται.

8 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις παρακινημένος στην άσκησή σου

1. Γράψε τους στόχους σου

 Οι στόχοι σου πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι και εφικτοί. Γράψε τους και καρφίτσωσέ τους κάπου που να μπορείς να τους βλέπεις για να σε βοηθήσει να παραμείνεις υπόλογος.

2. Παρακολούθησε την πρόοδό σου

Η παρακολούθηση της προόδου σου, σου επιτρέπει να βλέπεις εύκολα τις βελτιώσεις σου και σου δίνει κάτι για να κοιτάς πίσω και να βλέπεις πόσο μακριά έχεις φτάσει, ενώ σου δείχνει και τι πρέπει να κάνεις ακόμα.

3. Έχε ένα σχέδιο

Η τήρηση ενός σχεδίου απομακρύνει την ανάγκη να παίρνεις αποφάσεις επί τόπου όταν φτάνεις στο γυμναστήριο. Αντ' αυτού, μπορείς να επικεντρωθείς στο να κάνεις μόνο αυτά που πρέπει να κάνεις εκείνη την ημέρα, διοχετεύοντας την ενέργειά σου εκεί που πραγματικά χρειάζεται.

4. Μοιράσου τους στόχους σου με την οικογένεια και τους φίλους σου

Το να ενημερώνεις τους άλλους για την πρόοδό σου προσθέτει ένα επίπεδο υπευθυνότητας στις προσπάθειές σου και ένα επιπλέον κίνητρο για να παραμείνεις σε ένα καλό δρόμο. Μπορείς να το κάνεις αυτό στην πραγματική ζωή ή στο διαδίκτυο - απλώς να έχεις υπόψη σου τα πιθανά αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον αντίκτυπό τους στην παρακίνησή σου.

motivation in the gym

5. Πρόσλαβε έναν προσωπικό γυμναστή

Εάν δεν έχεις αυτοπεποίθηση ή νιώθεις ότι έχεις τελματώσει, η πρόσληψη ενός PT για να σου δώσει κάποια επαγγελματική καθοδήγηση μπορεί να σου δώσει μεγάλη ώθηση. Ένας καλός γυμναστής θα σε κρατήσει υπόλογο, θα σου δώσει κίνητρα και θα σε βοηθήσει να προοδεύσεις.

6. Βρες ένα νέο class, ομάδα ή τοποθεσία

Η πλήξη μπορεί να σκοτώσει την παρακίνηση. Αν δεν έχεις έμπνευση, ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις μια αλλαγή σκηνικού. Πήγαινε σε διαφορετικό γυμναστήριο ή τρέξε σε διαφορετικό πάρκο. Θα μπορούσες επίσης να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να προκαλέσεις τον εαυτό σου συμμετέχοντας σε μια αθλητική ομάδα, μια λέσχη τρεξίματος ή ένα μάθημα γυμναστικής.

7. Αγόρασε νέο εξοπλισμό προπόνησης

Προσωπικά, ένας τρόπος με τον οποίο κινητοποιώ τον εαυτό μου είναι η αγορά νέου εξοπλισμού. Μπορεί να είναι λίγο το φαινόμενο placebo, αλλά πάντα νιώθω ότι αποδίδω καλύτερα όταν φοράω κάτι για πρώτη φορά.

8. Βρες έναν φίλο για το γυμναστήριο

Η σόλο προπόνηση μπορεί να είναι μοναχική και δύσκολη, ειδικά αν δυσκολεύεσαι να διατηρήσεις τη συνέπεια ή νιώθεις ότι δεν γυμνάζεσαι όσο σχεδίαζες. Το να έχεις κάποιον μαζί σου, ακόμη και αν δεν κάνει ακριβώς την ίδια προπόνηση με εσένα, μπορεί να σου δώσει το απαραίτητο κίνητρο που χρειάζεσαι για να παραμείνεις σε καλό δρόμο.

Γιατί το κίνητρο για γυμναστήριο ή οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα είναι σημαντικό; 

Συνέπεια

Το να έχει κανείς κίνητρο βοηθά τα άτομα να διατηρήσουν μια τακτική ρουτίνα άσκησης. Η συνέπεια είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων φυσικής κατάστασης και την εμφάνιση μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων.

Επίτευξη Στόχου

Το κίνητρο ωθεί τα άτομα να θέσουν και να εργαστούν προς την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων φυσικής κατάστασης, όπως η απώλεια βάρους, η αύξηση των μυών ή η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Ψυχική υγεία

Η τακτική άσκηση έχει πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης. Το να έχεις κίνητρο για να πας στο γυμναστήριο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας.

Σωματική υγεία

Η άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής σωματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής υγείας, της οστικής πυκνότητας και της συνολικής φυσικής κατάστασης. Το κίνητρο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία τους.

Ενέργεια και Αντοχή

Η παραμονή στην άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ενέργειας και βελτιωμένη αντοχή, διευκολύνοντας τις καθημερινές εργασίες και βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής.

Διαχείριση βάρους

Το κίνητρο παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος ή να χάσουν τα περιττά κιλά.

Κοινωνική αλληλεπίδραση

Για πολλούς ανθρώπους, το γυμναστήριο παρέχει την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν και να συνδεθούν με άλλους που μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα φυσικής κατάστασης. Το κίνητρο για να πας στο γυμναστήριο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αίσθησης της κοινότητας.

Αυτοεκτίμηση

Η επίτευξη στόχων φυσικής κατάστασης μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση, κάτι που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε διάφορες πτυχές της ζωής.

Μακροζωία

Η τακτική άσκηση συνδέεται με μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή. Το κίνητρο για σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Διατροφή

Blue Zones: Υγιείνες συνήθειες και μαθήματα lifestyle για μακροζωία

Οι μπλε ζώνες (blue zones) είναι γεωγραφικά hotspots γνωστά για το εξαιρετικά υψηλό προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο. Ποιο είναι το κοινό "μυστικό";

7 μήνες πρινΚατά Myprotein

Ανακούφιση από το άγχος

Η άσκηση είναι ένα φυσικό ανακουφιστικό από το στρες και το να υπάρχει κίνητρο για άσκηση μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν το άγχος της καθημερινής ζωής.

Με λίγα λόγια

Η απώλεια κινήτρων συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους κάποια στιγμή, και δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι. Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για τους οποίους η ζωή μερικές φορές μπαίνει στη μέση, οπότε το να είσαι προετοιμασμένος για αυτά τα εμπόδια είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνεις σε ένα καλό δρόμο όταν δεν έχεις όρεξη.

Αν νιώθεις τα κίνητρά σου να χάνονται, χρησιμοποίησέ το ως ευκαιρία για να το ξανασκεφτείς. Προσδιόρισε ποια είναι τα προβλήματα και τι πρέπει να κάνεις για να παραμείνεις σε καλό δρόμο. Ακόμα, συνειδητοποίησε τα οφέλη που έχει όλο αυτό για εσένα. Απλά προσπάθησε να μην είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου - η άσκηση είναι κάτι που πρέπει να απολαμβάνεις και να προσβλέπεις σε αυτήν.

Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein